2. oktober 2008

Information

28/6 featured i dagens Information i Tue Andersen Nexøs artikel Afhængighed af undergrunden. Tue skriver:

Det nyeste lilleforlag i Danmark hedder Forlaget 28/6. Det er opkaldt efter stiftelsesdagen, bagmænd er Martin Johs. Møller og forfatterskoleeleverne Rasmus Graff og Sigurd Buch Kristensen. Deres første udgivelse var tidsskriftet 28/6, stykket sammen på løsark over tre dage.

Blandt bidragyderne er Anne-Louise Bosmans, Lars Bukdahl, Lars Frost, Hans Hauge(!), Viggo Madsen, Mette Moestrup, Morten Søndergaard. Der er mange flere, det er ikke nogen dårlig liste og bestemt ikke nogen dårlig samling tekster.

I alt blev 28/6 lavet i 73 eksemplarer. Forlaget oplyser, at omkring halvtreds af dem blev givet væk. Resten kunne så købes - via forlagets voldsomt skrabede hjemmeside eller netboghandlen Audiatur - men pr. mail fortæller Martin Johs. Møller, at tidsskriftet nu er udsolgt. De fleste af de sidste eksemplarer blev opkøbt af en samler, hvilket både er "smigrende og lidt asocialt."

Smigrende, fordi det viser, at tidsskriftet straks har fået fetichkaraktér. Og asocialt, fordi målet var at komme ud i kredsløbet, at få teksterne til at cirkulere i miljøet, i det løse netværk af forfattere, bekendte, venner, lidelsesfæller i sygdommen: afhængighed af skønlitteratur. Så nytter det ikke noget, at de ligger og samler støv på en hylde.

Forlaget 28/6 har også udgivet Rasmus Graffs lille pamflet patchwork, som er ret fin. Læser man siderne som man plejer, oppefra og ned, så er det ren volapyk, for bogens tekststrøm fortsætter vandret fra side til side. Der er noget meget direkte, ligefremt i tonefaldet. Og der er et stadigt fokus på kroppen, på mødet med andre mennesker, på tiltalen og henvendelsen som gestus.

"at revolutionere betyder blandt meget andet at indstifte nye fællesskaber. for mig er det revolutionært at sige hej til en jeg ikke kender," lyder det et sted, "sidst jeg fløj pillede min sidemand næse, jeg kiggede på ham, og han kiggede på mig og blev ved med at pille. det var der noget smukt i," et andet.

patchwork er også del af en tendens: det sidste års tid er de interessante debuter ikke kommet på etablerede forlag. Men også patchwork vil kun cirkulere i den litterære undergrund. Den er rystende billig, 20 kroner! Men den kan kun købes på nettet - hos normale boghandlere finder man den ikke.